top of page
  • Szerző képeBeloRe

Cellulitisz és narancsbőr

Kis nyelvünkben a mai napig tartja magát a narancsbőr és a cellulitisz fogalmak makacs keverése, pedig két, teljesen eltérő állapotról van szó. Tisztázzuk, hogy mi mit jelent, és mit tudunk vele kezdeni!

 

Cellulitisz


Az orvosi latinban az -itis végződés mindig valamiféle betegséget vagy gyulladást jelent. Akármikor akármilyen -itiszt látunk tehát, ott valamilyen kóros állapotról lesz szó.


A cellulitisz a bőr alatti alatti szövetek hirtelen fellépő gyulladását takarja. Helyi fájdalom, bőrpír, dagadás és forróság jellemzi az érintett területet – tehát még csak véletlenül sem hasonlít semmire, amit a narancsbőrről tudunk. A cellulitiszt okozhatják kifejezetten kórokozó baktériumok, de akár olyanok is, amelyek egyébként a normál emberi bőrflóra részét képezik (pl. staphylococcus aureus), de a bőr sérülésein bejutva és elszaporodva már betegséget okoznak. A cellulitisz maga afféle gyűjtőfogalom tehát, mivel a különféle baktériumok eltérő problémákat okoznak és a betegség is máshogyan zajlik le.

 

Tekintettel arra, hogy a cellulitiszért leggyakrabban baktériumok felelnek, a betegség kezelése antibiotikumokkal, és kiegészítésképpen gombaölő készítményekkel történik. Egyes esetekben az állapot sajnos visszaérő lesz, és hosszan tartó problémát okoz az elszenvedőjének.

 


Cellulit, avagy narancsbőr


A narancsbőrt talán senkinek nem kell bemutatni – gödröcskés, egyenletlen, narancshéjra emlékeztető bőrfelület, amely jellemzően a nők fenekén és combjain ver tanyát. A látszat mögé tekintve valójában az történik, hogy a lipideket (zsírokat) tároló zsírsejtek helyenként átfurakodnak a bőr alatti kötőszöveti rétegen, és így létrejönnek a gyűlölt dudorok.

 

A felnőtt nők 80-90%-a talál magán narancsbőrös bőrfelületet, ami nem véletlen: a kialakulása ugyanis egyértelműen összefügg egyebek mellett a magasabb ösztrogén szinttel, illetve azzal a ténnyel, hogy a férfiak kötőszövete kicsit eltérő textúrájú, nehezebben buggyannak át rajta a zsírsejtek.

 

Hát... Őszintén?


Az én személyes olvasatomban ez azt jelenti, hogy egy egyébként teljesen normális jelenségről van szó, ami ugyan mindenkit érint, de a simabőrfetisiszta reklámoknak, és a végtelenül hazug influenszerkultúrának hála sikerült a nőket - már megint - belekergetni egy idióta szélmalomharcba.


Fun fact: a legtöbb próbafülkében felülről jön az éles fény, ami brutálisan kiemel minden apró bőrhibát. Ne keseredj el, a próbafülkékben a tükör hazudik!


 

Ez nem jelenti azt, hogy ha valakinek súlyos narancsbőre van, azzal ne kellene foglalkozni!

 

Nagyon is kell, hiszen a narancsbőr valaminek a tünete is lehet!


1)    Akinek több zsírt tárol a szervezete, vagy alacsony az izomtömege – értsd: magas a testzsír százaléka és/vagy extrém inaktív – annak a cellulitja is sokkal súlyosabb, csúnyább lesz.


2)    A kialakulásában szerepe van még az inzulinnak, a noradrenalinnak, a pajzsmirigy hormonoknak és a prolaktinnak. Csupa olyan hormonnak, amelyek a civilizációs betegségekben is egyértelműen kulcsszerepet töltenek be, és sajnos rengeteg embernél figyelhető meg az egyensúlyuk megbomlása.


3)    A krónikusan inaktív életmód extrém módon lecsökkentheti a kötőszövetekben a véráramlást. Ez lerontja a sejtek oxigén-ellátottságát, ami egyebek mellett a kollagéntermelést is negatívan befolyásolja.  

 

Én sem egy kő alatt élek, pontosan tudom, hogy mennyire torz a nők prioritási skálája, de azért a fent felsoroltakból látszik, hogy nem a súlyos narancsbőr az legfontosabb probléma. Az erős cellulit csak egy neoncsövekkel kirakott SOS jelzés, hogy a testünk egyensúlya megbomlott, az irány rossz, baj lesz.


 

Egy másik köztudomású hülyeség, hogy a narancsbőrt méreganyagok, toxinok okozzák.


Marhaság. Ugyanakkor a fent felsorolt okokból az is egyértelmű, hogy aki összevissza eszik és cigarettával, alkohollal stb. mérgezi magát, az jó eséllyel olyan életet él, ami egyebek mellett a narancsbőrnek is remekül megágyaz. Innen pedig csak egy lépés felismerni, hogy az egészséges életmód valóban segíthet a narancsbőrt is csökkenteni, csak éppen nem a mindenféle mesebeli mérgek kisöprése miatt.



Amit megtehetünk tehát magunkért:

 

1)   Ha sportolni kezdünk, azzal fokozzuk a kötőszövetek vérellátottságát, így azok feszesebbé válnak és hatékonyabban visszaszorítják a kitüremkedő zsírsejteket. A sportolás következményeképpen ráadásul nő az izomzat, ami szintén erősen feszesíti a bőrünket, a bőr alatti szöveteket.


2)    Ha egészségesen étkezünk (ehhez mintaétrendeket a menüben navigálva találsz), akkor az optimális súlyunkra fogunk fogyni, és ellátjuk a szervezetünket olyan tápanyagokkal, amik az anyagcsere és a kötőszövetek egészségét segítik. Csökken a zsírsejtek mérete, fokozódik a bőrünk feszessége, javul a sejtszintű anyagcsere, a közérzet. Valószínűleg sportolni is több energiánk lesz!


3)     A túlságosan feszes alsónemű és ruházat szintén csökkenti a kötőszöveti rétegek vérellátottságát, kerüljük tehát ezeket ha lehet.


4)    Egyértelmű, hogy megfelelő folyadékbevitel nélkül nincs vérellátottság sem, tehát figyeljünk oda arra, hogy meglegyen a minimum 1,5-2 liter víz naponta!


5)    A különféle masszázsok és nyomkorászós masinák is segíthetnek, szintén a vérkeringés fokozásával. Jó, ha tudjuk, hogy a zsírt egy ilyen kezelés sem "bontja", de ha nem várunk tőle lehetetlent, kiegészítésnek éppenséggel jó lehet.


6)    Fogyasszunk olyan minőségi étrendkiegészítőket, amelyek célzottan segítenek a kötőszöveti feszességet fenntartani, javítani.

 


Végül de nem utolsó sorban egy záró gondolat


25 éves kor felett – néhány kivételtől eltekintve – csak annak a nőnek nincsen semmi narancsbőre, aki már-már a mentális probléma szintjét súrolva sportol és diétázik. És ugyan mindenkinek szíve joga elrontani az életét azzal, hogy makulátlanul tökéletes próbál lenni, de közben nagyon sok élményről, ízről, örömről, közös pillanatról, önfeledtségről marad le.

 

Szóval, ha elfogadtok tőlem egy tanácsot, ne akarjatok narancsbőr mentesek lenni. Inkább legyetek egyszerűen csak csinosak és valódiak. Mosolyogjatok a kirakatéletet élő, agyonfilterezett influenszereken, és nyomjátok be hétvégén azt a lángost a strandon. A pici és a sok narancsbőr kérdése nem ezen fog múlni, hanem az erőfeszítéseitek és az időtök fennmaradó 90%-án.


Ha alapvetően egészségesen éltek, akkor abba nagyon sok minden beleférhet, és bele is kell hogy férjen. Mert kevés dolog jobb, mint nagykanállal enni az életet és szívből leszarni azt a kis narancsbőrt.



Források:

551 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page